Contact

  • Top Tuinmaterialen
  • [email protected]
  • Sleutelbloemstraat 41, 2651 ML Berkel en Rodenrijs (Geen bezoekadres)
Showtuin Bekijk onze producten in de showtuin van TuinVisie in Utrecht, Rutherfordweg 75 3542 CN Utrecht

HOE LEG IK DE KABEL AAN?

Kabel In-Lite tuinverlichting aanleggen

Na het installeren van de transformator is het leggen van de 12-voltkabel de tweede stap bij het installeren van de In-Lite buitenverlichting. Werk bij het leggen van de kabel altijd met een kabelplan. Dit is in feite niets anders dan een tekening die je vooraf maakt, waarin precies staat aangegeven waar en hoe de kabel komt te liggen.

Aansluiten armaturen en kabelverbinders

De armaturen van de tuinverlichting kun je op twee manieren aansluiten. Allereerst direct op de kabel. Daarnaast kan dit ook middels aftakkingen met behulp van kabelverbinders. Het eerste betreft een lineair kabelplan, het tweede een gesplitst kabelplan. De kabelverbinders mogen met maximaal 50 watt belast worden. Wanneer je voor meer watt aan armaturen plaatst achter een kabelverbinder moet een tweede kabelverbinder geplaatst worden. 

Maximale lengte

Op elke kabel staat een maximale kabellengte. Dit betreft de lineaire kabellengte en heeft dus geen betrekking op splitsingen. Houd deze lengte aan voor een maximale lichtopbrengst. Met de 14/2 kabel kan 40 meter worden overbrugd. De dikkere 10/2 kabel kan zelfs 80 meter overbruggen. 

Testen

Wanneer alles geplaatst is kan er getest worden. Dit dient bij voorkeur bovengronds te gebeuren, dus vóórdat je daadwerkelijk alles in zijn definitieve setting geplaatst hebt. Vanzelfsprekend is het niet handig om alles weer te moeten uitgraven. Problemen zijn bovengronds bovendien veel makkelijker te vinden. 

Tot slot

Zorg bij het aanleggen ondergronds voor voldoende speling. Er hoeft niet veel speling op de 12-voltkabel te zitten, maar wel voldoende om trekspanning te voorkomen. De uiteinden van de kabels werk je af met de afdekdopjes die bij de transformator worden geleverd. Dit doe je door het uiteinde van de kabel uit elkaar te trekken (zonder isolatie te verwijderen) en op elk uiteinde afzonderlijk een dop te plaatsen.                    Transformator installeren       Verlichting aansluiten

U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x