Contact

  • Top Tuinmaterialen
  • [email protected]
  • Sleutelbloemstraat 41, 2651 ML Berkel en Rodenrijs (Geen bezoekadres)
Showtuin Bekijk onze producten in de showtuin van TuinVisie in Utrecht, Rutherfordweg 75 3542 CN Utrecht

Veel gestelde vragen In-Lite tuinverlichting

Vindt hier al jouw antwoorden op de meest gestelde vragen.
Kun je het antwoord van jouw vraag niet vinden? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Welke toepassingen heeft buitenverlichting?
Buitenverlichting kan functioneel zijn, bepaalde tuinelementen accentueren of juist voor sfeer zorgen. Voor iedere toepassing en elke sfeer hebben wij een keuze aan kwalitatieve armaturen. Voor je buitenverlichting aanschaft, maakt je het beste eerst een lichtplan en kies je daarna de armaturen.

Moet ik eerst een lichtplan maken?
Met een lichtplan zorg je ervoor dat er licht is op de juiste plaatsen. Het maakt tevens de keuze voor het type armatuur eenvoudiger en je kunt snel en gemakkelijk berekenen welke technische voorzieningen nodig zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk! 
 
Hoe maak ik een lichtplan?
Hiervoor hebben we een eenvoudig en overzichtelijk stappenplan gemaakt.

 


12 volt 

 
Wat zijn de voordelen van tuinverlichting op 12 volt?
Tuinverlichting op 12 volt laagspanning kun je eenvoudig zelf aanleggen en is absoluut veilig. Meer hierover kun je lezen op de pagina 12 volt buitenverlichting
 
Is het in-lite 12 volt systeem veilig?
Ja, ons systeem is absoluut veilig. Ook met spelende kinderen of gravende huisdieren. Meer voordelen vind je op de pagina 12 volt buitenverlichting.

Geeft buitenverlichting op 12 volt meer licht dan verlichting op 23 volt?
Nee, dit is een misverstand. Het soort lichtbron (LED, halogeen, gloeilamp) en het vermogen (aantal watt) van een buitenlamp is bepalend voor de lichtopbrengst. Lees hier alles over de voordelen van 12 volt tuinverlichting.  

 

LED

Wat zijn de voordelen van LED tuinverlichting?
LED tuinverlichting is inmiddels ook voor het verlichten van de tuin (en de openbare buitenruimte) de meest duurzame en energiezuinige optie.
 
Is halogeen verlichting niet sfeervoller dan LED?
Nee, de meeste van onze LED armaturen geven een Warm White licht. 

Wat is het gegarandeerde aantal branduren van mijn LED armatuur? 
In-lite garandeert geen branduren. Wel geeft de fabrikant van de LED lichtbronnen in onze armaturen een indicatie voor de levensduur van haar lichtbronnen. Deze indicatie betreft 25.000 branduren en is gebaseerd op een ideaalsituatie zonder enige vorm van belasting. Dit is dus niet te vergelijken met de werkelijke omstandigheden waarin een armatuur met betreffende LED lichtbron gebruikt wordt. Factoren zoals weersinvloeden, verkeerde montage en spanningswisselingen in het stroomnet kunnen het aantal branduren negatief beïnvloeden. Op onze armaturen is wel een garantie van 5 jaar van toepassing.

 

Product 

Zijn in-lite buitenlampen waterdicht?
Alle armaturen van in-lite zijn geschikt voor buitengebruik. Armaturen met LED lichtbronnen zijn waterbestendig, maar zijn niet ontworpen om permanent onder water te verblijven. Gebruik hiervoor onze onderwaterspot
 
Kunnen in-lite buitenlampen tegen vorst en sneeuw?
Ook met vorst en sneeuw kun je onze lampen met een gerust hart buiten laten staan; bij de ontwikkeling is rekening gehouden met de extreme omstandigheden in de tuin. Alleen voor onderwaterspot SUB geldt dat deze tijdens vorstperiodes bovengronds geplaatst dient te worden. De spot is geschikt voor gebruik bij een watertemperatuur tussen de 4 en 35 graden. Haal SUB dus op tijd uit het water om bevriezing te voorkomen. 
 
Zijn de grondspots van in-lite overrijdbaar?
Een aantal van onze te integreren armaturen is geschikt voor in bijvoorbeeld een oprit. Bekijk de selectie van overrijdbare grondspots in ons productoverzicht.
 
Zijn er ook in-lite buitenlampen met sensor?
Onze transformatoren zijn uitgerust met een lichtsensor waarmee de verlichting automatisch aangaat als het donker wordt. Lees meer hierover op de pagina transformator installeren of raadpleeg de handleiding van de transformator. 
 
Hebben jullie ook onderwaterverlichting?
Ja, ons assortiment bevat een LED onderwaterspot die speciaal geschikt is voor permanent gebruik onder water. 
 
Hoe weet ik welk vermogen een in-lite buitenlamp heeft?
Op de verpakking van de in-lite armaturen is het vermogen uitgedrukt in watt aangegeven. Meestal staat het ook op de lamp zelf. Tevens is deze informatie te vinden in ons productoverzicht op de website en in het losse productoverzicht achter in de brochure.
 
Kan ik in een in-lite buitenlamp een lichtbron plaatsen met een ander vermogen?
Dit kan in sommige gevallen waar het een armatuur met een gloeilampje of halogeenlamp betreft. Raadpleeg hiervoor het betreffende product in ons productoverzicht. Passende reservelampjes zijn opgenomen onder het kopje 'wij raden ook aan'. 

Kan ik in een in-lite armatuur met halogeenlamp of gloeilamp ook een LED lamp plaatsen?
Nee dit is niet mogelijk. De constructie van deze armaturen is niet geschikt voor een LED lichtbron.  

 

Aanleg 

Is het aanleggen van in-lite tuinverlichting moeilijk?
Nee, voor het aanleggen van in-lite verlichting heb je geen technische kennis nodig. Voor een toelichting op ons systeem bekijk je de pagina in-lite 12 volt systeem
 
Ik wil in-lite niet zelf aanleggen, wie kan het voor mij doen?
De meeste hoveniers kunnen ons systeem aanleggen.
 
Ik ga mijn in-lite tuinverlichting zelf installeren, waar begin ik?
Bekijk eerst de algemene toelichting op ons 12 volt systeem en bekijk daarna de installatie do's en dont's van de transformator, kabel en verlichting. Raadpleeg altijd de handleiding van onze producten voor specifieke installatie instructies. 
 
Kunnen alle in-lite transformators en kabels gecombineerd worden met elkaar?
Ja, dit kan met uitzondering van onze mini transformator. Wij adviseren wel één type kabel in een tuin te gebruiken, ook als je meerdere transformatoren wilt installeren (en dus meerdere kabelplannen voor één tuin maakt). Zo worden vergissingen voorkomen die leiden tot het niet goed functioneren van het systeem.
 
Kan ik ook een eigen transformator of 12 volt kabel gebruiken?
Nee, dit is niet mogelijk. Vooral LED elektronica is gevoelig voor storingen of schommelingen in het systeem. Wij attenderen je op het feit dat wanneer je verlichting aangesloten is op een systeem anders dan in-lite, de garantie vervalt. De kwaliteit van onze producten kan dan niet meer door ons gewaarborgd worden. 
 
Kan ik in-lite buitenlampen aansluiten op een 220 volt kabel of op het lichtnet?
in-lite verlichting kun je alleen aansluiten op 220 of 230 volt als uitdrukkelijk is aangegeven dat dit kan. Raadpleeg hiervoor de handleiding of het verwerkingsadvies bij het betreffende product in ons productoverzicht
 
Kan ik LED verlichting combineren met halogeen?
Ja, alle in-lite armaturen, van LED tot Halogeen, zijn te combineren met elkaar. Houd voor een optimale lichtopbrengst rekening met de belasting van de transformator en de maximale kabellengtes. Lees hierover meer in de handleidingen van onze transformators en kabels of ga naar de pagina's transformator installeren en kabel leggen
 
Er is al verlichting van in-lite aanwezig, kan ik armaturen toevoegen?
Ja, dit kan. Je kunt armaturen toevoegen op het reeds bestaande kabelplan of het bestaande kabelplan uitbreiden. Let hierbij wel op de maximale belasting van de transformator en de kabel. Voor meer informatie hierover ga je naar de pagina's transformator installeren en kabel leggen
 
Hoe sluit ik de verlichting aan op de 12 volt kabel?
in-lite verlichting aansluiten op de laagspanningskabel doe je met behulp van de in-lite Easy-Lock en mini-connector. Meer hierover lees je op de pagina verlichting aansluiten. Voor specifieke installatie instructies raadpleeg je de handleiding van het betreffende armatuur.
 
Moet ik de kabelconnector beschermen tegen water?
Nee, dit hoeft niet. De Easy-Lock connector kan probleemloos op of onder de grond worden geplaatst. Door de speciale gel wordt de verbinding beschermd tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. 
 
Hoe kan ik een in-lite buitenlamp verder van de 12 volt kabel af plaatsen?
Er zijn speciale verlengkabels in 1 meter en 3 meter te verkrijgen om de afstand van het armatuur tot de kabel te kunnen vergroten. Lees er meer over in de handleiding van onze kabel of ga naar de pagina verlichting aansluiten
 
Kan ik jullie verlichting inbouwen in bestrating of houten constructies?
Ja, een deel van ons assortiment kun je integreren in bestrating en/of hout. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in de handleiding van het betreffende product en op de pagina verlichting aansluiten.

Bekijk de selectie grondspots toe te passen in beton en natuursteen

Bekijk de selectie grondspots toe te passen in houten constructies
 

Welke in-lite armaturen kan ik onderwater, in bijvoorbeeld een vijver, plaatsen?
Gebruik hiervoor alleen onze speciale onderwaterspot. Deze is geschikt voor permanent verblijf onder water. Let er wel op dat je de mini-connector altijd buiten het water plaatst. 
 
Moet de verlichting elke avond handmatig ingeschakeld worden?
Dat kan maar hoeft niet. Onze transformatoren zijn uitgerust met een lichtsensor waarmee de verlichting automatisch aangaat als het donker wordt. Lees meer hierover op de pagina transformator installeren of raadpleeg de handleiding van de transformator. 
 
Blijft mijn tuinverlichting de hele nacht branden?
Dat kan maar hoeft niet. Met de timer op de transformator kun je instellen hoe lang de verlichting moet blijven branden. Lees meer hierover op de pagina transformator installeren of raadpleeg de handleiding van de transformator.
 
Kan ik een dimmer op mijn in-lite systeem installeren?
Nee, de elektronica van onze producten is hier niet op ingericht. Wij attenderen je op het feit dat wanneer je verlichting aangesloten is op een systeem anders dan in-lite, de garantie vervalt.

Wat is de lengte van de kabel aan een armatuur?
Bijna al onze armaturen hebben een kabellengte van zo’n 60 cm, gemeten vanaf het armatuur tot aan de Easy-Lock. Heeft een armatuur een afwijkende kabellengte dan staat dit vermeld in het verwerkingsadvies. Raadpleeg hiervoor het betreffende product in ons productoverzicht. Er zijn speciale verlengkabels in 1 meter en 3 meter te verkrijgen om de afstand van het armatuur tot de kabel te kunnen vergroten. Lees er meer over in de handleiding van onze kabel of ga naar de pagina verlichting aansluiten


Transformator 

Hoe weet ik welk type transformator ik moet aanschaffen?
Dit hangt af van het totale vermogen (watt) van de armaturen in je lichtplan. De transformator moet voldoende vermogen hebben om de verlichting aan te sturen. Voor meer informatie ga je naar de pagina transformator installeren
 
Hoeveel lampen kunnen er op een transformator?
Dat hangt af van het vermogen (aantal watt) van de transformator en het vermogen van de lampen waarmee je de transformator wilt belasten. Meer informatie vind je op de pagina transformator installeren
 
Hoe installeer ik de transformator?
Ga voor het antwoord op deze vraag naar de pagina transformator installeren of raadpleeg de handleiding van de betreffende transformator. 
 
Kan ik de transformator ook buiten installeren?
Ja, alle transformatoren zijn buiten te gebruiken. Bij de installatie dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Lees hiervoor de handleiding van de betreffende transformator of bekijk de pagina transformator installeren.  
 
Hoe stel ik de timer op de transformator in?
Voor het antwoord op deze vraag raadpleeg je de handleiding van de transformator.

Kan ik de kabel van de lichtsensor verlengen?
Ja dat kan, onze CBL EXT CORD 1MTR en 3MTR zijn hiervoor geschikt. Wij adviseren te verlengen tot maximaal 4 meter met zo weinig mogelijk verlengkabels. 


Kabel

Hoe weet ik welk type kabel ik moet aanschaffen?
Dit hangt af van je lichtplan en de afstand die je met de kabel wilt afleggen. Zie hiervoor de pagina kabel leggen of de handleiding van de kabel. 
 
Hoe verwerk ik de 12 volt kabel?
Voor het antwoord op deze vraag ga je naar de pagina kabel leggen of raadpleeg je de handleiding van de betreffende kabel. 
 
Hoeveel meter kabel mag ik gebruiken?
Zie hiervoor de pagina kabel leggen of de handleiding van de kabel. 
 
Kan ik het afgeknipte uiteinde van de kabel zo in de grond leggen?
WIj adviseren de kabel af te werken met de afdekdopjes die bij onze transformators worden geleverd. Je doet dit eenvoudig door de laatste drie centimeter van de kabel uit elkaar te trekken en op ieder uiteinde een dopje te plaatsen. Verwijder geen isolatiemateriaal van de kabel.

Is het gevaarlijk als ik de kabel beschadig?
Nee, dit is niet gevaarlijk omdat het in-lite systeem met een laagspanningskabel op basis van 12 volt werkt. Zelfs als de kabel beschadigd zou raken is het systeem absoluut veilig.


Onderhoud 

Hoe moeten in-lite armaturen onderhouden worden?
Net zoals de rest van je tuin heeft ook in-lite tuinverlichting onderhoud nodig. Hiervoor hebben wij een onderhoudsadvies opgesteld. 
 

Garantie

Zit er garantie op in-lite producten?
Ja, wij bieden een uitgebreide garantieregeling van maar liefst 5 jaar op onze armaturen.  
 
Hoe kan ik aanspraak maken op de garantie?
Wanneer u denkt aanspraak te maken op garantie kunt u contact met ons opnemen.

Wat valt er onder de garantie?
Wij geven vijf jaar garantie op armaturen, transformators, kabels, Easy-Locks, kabelverbinders (CC-2) en de mini-connector, mits gemonteerd volgens de instructies in de handleiding. Wij geven geen garantie op verwisselbare halogeen- en gloeilampen. Wanneer in het systeem componenten worden gebruikt die niet van in-lite afkomstig zijn, vervalt het recht op garantie. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan gecommuniceerde branduren van (LED) lichtbronnen. In geval van een vervangend product kan alleen gedurende de rest van de reeds lopende termijn nog aanspraak worden gemaakt op de garantie. Let op! Houd er bij de installatie rekening mee dat de componenten bereikbaar zijn voor vervanging; dit geldt voor armaturen, transformators, Easy-Locks, kabelverbinders (CC-2) en de mini-connector.


Help

Wat moet ik doen als mijn tuinverlichting op geen van de programma's van de transformator inschakelt?
Controleer of de transformator correct is geinstalleerd. Raadpleeg hiervoor de handleiding of de pagina transformator installeren. Zo ja, bekijk of de stroom onderbroken is geweest door de rode resetknop aan de onderzijde van de transformator te controleren. Deze moet ingedrukt zijn. Is deze niet ingedrukt dan is de transformator waarschijnlijk overbelast geweest. Om deze opnieuw in bedrijf te stellen, druk je op de rode resetknop. Is het probleem nog niet opgelost, controleer dan of de laagspanningskabel goed is aangesloten op de transformator. 
 
Wat moet ik doen als een enkele buitenlamp niet brandt?
Controleer of de verlichting juist is aangesloten op de laagspanningskabel. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het product of de pagina verlichting aansluiten. Test de Easy-Lock door deze te vervangen door die van een andere (werkende) lamp. Voor armaturen met een gloeilamp of halogeenlamp kun je daarnaast de lichtbron zelf controleren door deze te vervangen. Lukt het dan nog niet? Neem dan contact met ons op. 
 
Wat moet ik doen als mijn tuinverlichting niet aangaat als het donker wordt?
Controleer of de lichtsensor niet op een plaats hangt waar deze wordt beÏnvloed door kunstmatig licht zoals straatverlichting, autolampen etc. Om de lichtsensor te controleren, dient de knop van de transformator op het programma DUSK TO DAWN (D/D) of de tijdschakelaar (aantal uren) te staan. Bedek de lichtsensor met een donkere doek zodat deze niet wordt beÏnvloed door licht. De verlichting moet na een aantal seconden inschakelen. Wanneer de verlichting inschakelt is het zeer waarschijnlijk dat de lichtsensor op een plaats bevestigd is waar deze beinvloed wordt door kunstmatig licht. Verplaats dan de lichtsensor. Schakelt de verlichting niet in, dan is de lichtsensor naar alle waarschijnlijkheid defect. 
 
Wat moet ik doen als mijn buitenlampen langer aanblijven dan ik heb ingesteld op de transformator?
Bevestig de lichtsensor van de transformator op een plaats waar deze niet beïnvloed kan worden door kunstmatig licht zoals straatverlichting en autolampen. 
 
Er zit roest op mijn RVS buitenlamp, wat nu?
Hoe roestbestendig Roestvast Staal (RVS) ook is, vuilafzettingen, meststoffen of zouten kunnen toch roest veroorzaken. Met onze simpele onderhoudtips los je dit probleem op. 
 
Ik vermoed dat de Easy-Lock van mijn buitenlamp defect is, wat moet ik doen?
Controleer eerst of de verlichting juist is aangesloten op de laagspanningskabel. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het product of de pagina verlichting aansluiten. Test de Easy-Lock door deze te vervangen door die van een andere (werkende) lamp. Voor armaturen met een gloeilamp of halogeenlamp kun je daarnaast de lichtbron controleren door deze te vervangen. Lukt het dan nog niet? Neem dan contact met ons op. 
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x